2.2 Hitaat yhteydet ongelmana pohjoisessa
Ylimuonion koulu siirtyi Freenetin jälkeen käyttämään MTV3:n ilmaista liittymää ja sähköpostina Luukkua. Jokaisella 3–6-luokkalaisella on omat postilaatikot. Koulun www-sivut ovat Muonion kunnan järjestämällä Soneran palvelimella.
- Meidän koulussamme verkko on jokapäiväinen väline. Sieltä haetaan oppimateriaalia sekä lisätietoa esim. keskellä oppituntia. Kaksi oppilasta toimii koko ajan ns. tietokonevastaavina ja auttaa muita, jos tulee ongelmia. Tehtävään hakeutuvat yleensä pojat. Tytöt taas ovat aktiivisesti mukana itse opiskelussa ja usein näppärämpiä kuin pojat, Kuosmanen kertoo.
- Koneita meillä on riittävästi, mutta pullonkaulana ovat hitaat yhteydet. Laajakaista on vielä unelmaa. Pienelle kylälle operaattori ei halua investoida edes ADSL-mahdollisuutta. Käytämme ISDN-yhteyttä, joka on koululle kallis. Toiminta on ollut pakko sopeuttaa yhteyksien mukaan. Toivomme, että langattomat ratkaisut kehittyisivät niin paljon, että nopeuksia voisi parantaa niiden avulla.
- Vuorovaikutus ja yhdessätekeminen liittyvät kiinteästi yleiseen oppimisympäristöjen kehittymiseen. Meidän koulumme työskentelytapa on jatkuvaa kehittämistä ja uusien mahdollisuuksien hakemista. Tavallisella koululla ympäristöjen ja toimintojen tulee olla hyvin yksinkertaisia, Kuosmanen huomauttaa.