1.4 EDISTYKSELLISTÄ TEKNIIKKAA
Freenetin teknisestä toteutuksesta vastasi Tero Kivinen. Laitteisto oli ajan mittapuun mukaan järeä: neljä Digital-merkkistä konetta. Ohjelmistoksi oli vuonna 1992 hankittu FreePort- ohjelmisto Clevelandin yliopistosta. Sitä paranneltiin vuosien mittaan ja muokattiin suomalaisiin olosuhteisiin sopivaksi.
Ohjelmisto tarjosi yhtenäisen tekstipohjaisen käyttöliittymän sähköpostipalveluihin, uutispalveluihin (News) ja rakenteellisiin ilmoitustaulupalveluihin (Gopher). Ohjelmiston käänsivät suomeksi Heli Hassinen ja Riitta Varis. Ruotsinkielinen versio toteutettiin yhteistyössä Helsingin yliopiston ja TKK:n yhdessä perustaman Koulun tietotekniikkakeskuksen kanssa.
Vuoden 1995 alkupuolella Internetin www-palvelut olivat Freenetin käyttäjien saatavilla tekstipohjaisen Lynx-käyttöliittymän kautta. Saman vuoden aikana myös kaikki rakenteellisten ilmoitustaulujen materiaali vietiin kuva-aineistoineen Freenetin www-palvelimelle (http://www.freenet.hut.fi).
Valtaosa käyttäjistä valitsi Freenet-yhteydekseen kaupallisen TeleSammon modeemipalvelun. Sopimuksen mukaan maksu Freenetin käyttäjiltä oli 19 penniä/minuutti (+ paikallispuhelun hinta). Normaali markkinahinta oli 45 penniä/minuutti. Sopimus lisäsi samalla myös Telen markkinaosuutta modeemipoolipalvelujen tarjoajana.